3 Kasım 2014 Pazartesi

Akıllı Telefonum Gerçekten Güvende Mi ?

By Unknown  |  02:41 2 comments

Size bu yazımda akıllı telefonunuzun ne kadar güvende olduğunu veya olmadığını anlamanızı kolaylaştıracağım. Gün içerisinde Google Play den veya Apple Store  dan bir çok uygulama indiriyorsunuz. Peki ya bu uygulamalar yüklenirken sizden nasıl tip izin istediklerini hiç düşündünüz mü?

Anlamanız için ufak bir karşılaştırma yapmanızı istiyorum. Bir markete alış veriş yapmak için girdiniz. İstediklerinizi sepete ekleyip kasaya geldiniz. Kasiyer sizden, ürünleri satın alabilmeniz için adresinizi, rehberinizde ki tüm numaraları, galerinizde ki fotoğrafları, kimlerle mesajlaştığınızın bilgisini istese siz o marketi bırakıp gider misiniz? Yoksa bilgileri gönül rahatlığı ile verip alış verişinizi sonlandırır mısınız? Aldıklarınızı bırakıp o yerden çıkmak en mantıklı seçenek olacaktır sizin için. Aynı bu karşılaştırmada verdiğim örnek gibi telefonlarımıza uygulama indirirken bu izinler bizden isteniyor. Belki siz farkına bile varamıyorsunuz, sizin yaptığınız sadece indir butonuna tıkladıktan sonra tamam butonuna tıklamak oluyor. Sırf bir butona tıklayarak sizden bir çok izin almış oluyorlar.

Ne yazık ki çok yaygın olarak kullandığımız  Google Play güvenlik açısından yoksun. Neden yoksun sorularını duyar gibiyim. Uygulama geliştiricileri yeni bir uygulama yazdıklarında bunu Google Play a sorgusuz, hesap vermeden veya herhangi bir güvenlik kontrolü yapmadan koyabiliyorlar. Google Play önüne gelen uygulamayı kabul ediyor dersek çokta hatalı bir iddia da bulunmamış olurum. Çok uygulama var ancak güvenlik açısından yoksun. Durum bu olunca kötü niyetli insanlara fırsat doğuyor. 

Peki kötü amaçlı uygulamalar bizim ne tür bilgilerimize ulaşıyor ?

  • Telefon Görüşmelerimize
  • Sistem Araçlarımıza (telefonun temel ayarlarını kapsayan alan; cihaz kapatma, açma, format vs.)
  • Konum (GPS)
  • Mesajlaşma bilgisi
  • SD kart, depolama alanına erişim
  • Ağ bilgileriniz (wifi)
  • Rehber
Çok fazla detaylandırmak istemedim sadece başlıca olanlarını verdim ancak bunlarda kafanızda bir fikir oluşması için yeterli olacağını düşünüyorum.

Bu uygulama izinlerini nasıl düzenleyebilirim ?
Programsız Anlatım
Bu izinleri orjinal yazılımınız ile düzenlemeniz çok zor hatta olanaksız bile diyebilirim. Ancak root dediğimiz telefon için geliştirilmiş yazılımlar var. Bunlardan sizin telefonunuza uygun olanı indirip kurduktan sonra gerekli uygulama izinlerini düzenleyebilirisiniz.

Programlı Anlatım
Bir uygulama için gereğinden çok izin verdiğinizi düşünüp kendinizi güvende hissetmiyorsanız. App Ops programını indirip cihazınıza kurabilirsiniz. Bu program sayesinde verdiğiniz izinleri düzenleyebileceksiniz.

Uygulama Ekran Görüntüsü :

App Ops Uygulaması Ekran İçi Görüntüsü
App Ops Uygulaması Ekran İçi Görüntüsü

Uygulama Adresi : App Ops



Yazı içerisinde bulamayıp  merak ettiğiniz soruları yorum da cevaplayabilirim. Umarım yararlı olmuştur

Yazar: Unknown

Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde okuyorum. Yazmak ilgi alanım olduğu için bir blog açmaya karar verdim. Yazılarımın sizler tarafından okunduğunu ve yorumlandığını bilmek benim için bir mutluluk kaynağı.

2 yorum :

Görüşlerinizin benim için değerlidir.Yorumunuz için teşekkür ederim

E-mail Aboneliği

Abone olarak son yazdığım makalelerden haberdar olabilirsiniz.

TOP